четвер, 8 лютого 2018 р.

Розвинена країна чи стихійний смітник? Що чекає Україну далі...

В Україні налічується 6,5 тис. законних і близько 35 тис. незаконних сміттєзвалищ, загальна площа яких становить 7% від території країни. Про це на своїй сторінці в Facebook написав депутат Броварської міської ради Андрій Саук.
Повідомляється, що площа сміттєзвалищ в Україні становить 7% від усієї території країни.
"Це можна прирівняти до площі всієї Данії (понад 43 тис. кв. км)", - підкреслив Саук.
За підрахунками екологів, Україна накопичила 54 млн куб. м. відходів, а сміттєві полігони країни щорічно поповнюються приблизно на 15-17 млн т.
Відзначається, що на переробку йде лише десята частина сміття.
"Навіть на сьогоднішній день Україна має великий потенціал для вторинної переробки сміття. Нараховується 15 підприємств з переробки макулатури, переробки скла - також 15 підприємств, металу - 16 підприємств, ПЕТ (поліетилентерефталат) - 19 підприємств, вторинних полімерів - 37 підприємств", - пояснив депутат.
Ринок переробки відходів став дуже прибутковим в Європі, в той час як в Україні він просто відсутній. Жителі Польщі платять приблизно 100 євро на рік за переробку сміття, в Україні - лише 20-30 гривень, зазначив експерт.
Нагадаємо, Міністерство екології та природних ресурсів України розпочало інвентаризацію сміттєзвалищ в Україні. Зокрема, розробляється інтерактивна карта звалищ і полігонів, на яку нанесено вже близько 3000 сміттєзвалищ.

Немає коментарів:

Дописати коментар